1 Mayıs’ın tarihi mücadelesi: Türkiye’de sendikalar alanlara iniyor

1 Mayıs: Emek ve İşçi Bayramı Dünya Çapında Kutlanıyor

İşçilerin günlük çalışma süresinin 8 saate düşürülmesi talebiyle 1856’da başlayan mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor.

Avustralya’nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri, yoğun çalışma süresinin azaltılması talebiyle iş bırakarak 1856’da başlattıkları mücadele ile tarihe damgasını vurdu. ABD’deki işçilerin de 1884’te günlük çalışma saatlerinin azaltılması için talepleri, 1886’da küresel bir boyuta ulaştı. Bu mücadele sonucunda, 1 Mayıs tüm dünyada emekçilerin ortak bayramı ilan edildi.

1923 yılında ilk kez resmi olarak Türkiye’de kutlanmaya başlanan 1 Mayıs, 1977’de Taksim Meydanı’nda yaşanan olaylar sonucu bayram olmaktan çıkarıldı. Ancak, 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek kutlamalarına devam edildi.

Sendikaların Kutlama Programları

1 Mayıs’ı farklı şehirlerde kutlayacak olan sendikalar, çalışma hayatının sorunlarına dikkat çekecek. TÜRK-İŞ, İstanbul Kartal Meydanı’nda gelir vergisi gibi konuları gündeme getirirken, HAK-İŞ Rize’de ÇAYKUR işçileriyle dayanışma içinde olacak.

DİSK ve KESK ise İstanbul Kadıköy’de bir araya gelirken, Memur-Sen Anıtpark’ta, Türkiye Kamu-Sen ise Kolej Meydanı’nda program düzenleyecek.

Türkiye’deki Sendikalı İşçi Oranı

Türkiye’de 16 milyon 864 bin 733 işçiden 2 milyon 524 bin 547’si sendika üyesi. Buna göre işçilerde sendikalaşma oranı yüzde 14,97 seviyesinde bulunuyor. Türk Metal Sendikası, 293 bin 829 üyeyle en fazla üyeye sahip işçi sendikası konumunda.

Related Posts

Çiftçinin mirasçıları bankadan parayı alabilmek için ceza ödemek zorunda kalıyor: Mağdur eden destek!

Zaten çok düşük kalan, üstelik de bir yıl sonra ödenen tarım desteklerinin çiftçi, üreticiyi mağdur ettiği gibi mirasçılarını daha da mağdur ettiği ortaya çıktı.

ABD’de konut fiyatlarının artış hızı yavaşladı

ABD’de S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 3,9 yükselerek konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamaya işaret etti.

Çinli markadan ABD’ye büyük zam hamlesi

Çinli hızlı moda devi Shein, ABD’de küçük paketlere yönelik gümrük vergisi artışları öncesinde fiyatlarını sert şekilde yükseltti. Bazı ürünlerdeki zam oranı yüzde 377’e yükseldi.

Don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığını belirten CHP’li Gürer uyardı: Yurttaşın cebini asıl ağustosta vuracak!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, meyve ve sebzelerin üzerine kabus gibi çöken don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığına dikkat çekerek uyardı. Cumhuriyet’e konuşan Gürer, “İhracat azalacak ithalat artacak. Bu da tüketiciye daha yüksek fiyattan ürün gelecek demek. Bu yıl elmanın, kirazın yeni ürünlerinde fiyatı artar. Şu an hâlâ geçen yılın ürünlerini tüketiyoruz. Bu yıl ağustostan sonra sonra gıda enflasyonunda bahçe ürünlerine ilişkin önemli artışlar oluşur. Çünkü ürün olmayacağı gibi stokta da ürün kalmayacak. Daha donun etkisiyle oluşan fiyat artışları gerçekleşmedi” dedi.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir