Gökçe KARAKÖSE, Erdi DEMİR / İSTANBUL DHA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında İstanbul’da düzenlenen programa katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan eşlik etti. Haliç Üniversitesi’nde gerçekleşen programda Erdoğan’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çok sayıda davetli yer aldı. Erdoğan, programda yaptığı konuşmada, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2024 Yılı Faaliyet Planı’nı çok kıymetli bulduğunu belirterek şunları söyledi:
TOPLUMUN KİLİT TAŞI AİLE: Amacımız erkeği ve kadınıyla milletimizin her bir ferdinin kendi hayatında ve toplumda kadına yönelik şiddet konusunda bilinç sahibi olmasıdır. Devlet olarak kadına yönelik şiddetler mücadeleyi temel politikamız haline getirdik. Bu amaçla 2011 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızı kurduk. Bazıları bakanlığımızın adındaki aile kavramını öne sürerek, kadınlar için yaptığımız hizmetleri unutturmaya ve gölgelemeye çalışıyor. Halbuki aile, kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla, yaşlısıyla, toplumumuzu oluşturan o devasa yapının kilit taşıdır. Aile olmadan, sadece birey olarak insanın varlığı eksik kalır. Biz kadına yönelik şiddetle mücadeleyi, aileyi yüceltme ve güçlendirme mücadelemizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz.
EN BÜYÜK DEVRİM: Son 21 yıl içinde burada saymaya kalksak saatler alacak nice reformu, nice düzenlemeyi kararlılıkla hayata geçirdik. Ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadelede en büyük devrimi 2012 yılında çıkardığımız 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi kanunuyla yaptık. Marjinal grupların ve sapkın akımların istismar malzemesi haline gelen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemizin kadınların hakları ve onlara yönelik şiddetle mücadeleye en küçük bir olumsuz etkisi olmamıştır. Bu konuda belli çevreler tarafından yürütülen tezviratın hiçbir temeli, hiçbir dayanağı yoktur. Çünkü mücadelenin asıl somut araçları 6284 sayılı kanun başta olmak üzere hukukumuza derç ettiğimiz mevzuat ile zihinlerde gerçekleştirdiğimiz dönüşümdür. Bu kanun kadın hakları ve ailenin korunması açısından spekülasyonlara kurban edilemeyecek kadar mühim bir kazanımdır. Bu kazanımların örselenmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Uygulanmasında sorunlar varsa çözecek, eksikler varsa giderecek, daha da güçlendirilmesi gereken unsurlar varsa gereğini mutlaka yapacağız.
ŞİDDETE SIFIR TOLERANS: Yine bugün, kamuoyuyla paylaştığımız 2024 Yılı Faaliyet Planımız, ilgili bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın katkılarıyla hazırlanmıştır. Son faaliyet planımız adalete erişim, mevzuat, politika ve koordinasyon, koruyucu ve önleyici hizmetler, toplumsal farkındalık, veri ve istatistik başlıklarındaki 5 ana hedef üzerine inşa edilmiştir. Bu plan 66 alt hedefi ve 218 faaliyet başlığıyla kadına yönelik şiddet konusundaki güçlü irademizin somut bir ifadesidir. Planda belirlenen hususların etkin ve kuşatıcı bir şekilde hayata geçirilmesini sağlayacağız. Ülkemizin 81 vilayetinin tamamında faaliyet gösteren kadın konuk evleri, sosyal hizmet merkezleriyle, şiddete maruz kalan kadınları devlet güvencesi altına alıyoruz. Kamu görevlileri ve vatandaşlardan oluşan 4 milyonun üzerinde kişiye verilen eğitimler ve seminerlerle kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans ilkemizin alt yapısını oluşturuyoruz. Şiddetsiz bir Türkiye Yüzyılı için yürüttüğümüz çalışmaları kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz.
ELİ ÖPÜLECEK KADINLAR: Türkiye’nin son 21 yılda her alanda yazdığı başarı hikayesinin kahramanı, toplumumuzun diğer kesimleriyle birlikte hiç şüphesiz kadınlardır. Ülkemizde sürekli karamsarlık havası yayarak, milletimizi zehirlemek, Türkiye’nin başarılarının üzerini örtmek, insanlarımızın umutlarını söndürmek, gençlerimizin hayallerine ket vurmak isteyen, siyasetteki tek gayesi maalesef bu olan kötümser bir zihniyet var. Bu kafa, her konu gibi kadınların kazanımları hususunda da gerçeği ters yüz etmenin, pireyi deve yapmanın peşindedir. Oysa bu ülkede eli öpülecek kadın aranıyorsa, böyle bir saygıya layık olanlar herkesten önce vatanımız için canlarını ortaya koyan şehitlerimizin yiğit analarıdır, eşleridir, başımızın tacı öğretmenlerimizdir. 15 Temmuz gecesi ellerinde bayraklarıyla darbecilere direnen demokrasi neferleridir.
FAŞİST ZİHNİYET MENSUPLARI: Kalkınma ve demokrasi yolculuğuna beraber başladığımız ülkeler ilerlerken sırf birilerinin ideolojik bağnazlıklarından dolayı Türkiye 10 yıllar boyunca kılık kıyafetle okumak isteyen kadınların baş örtüsüyle uğraştı. Lafa gelince kültürden, sanattan, ilerlemeden, bilimden bahsedenler, kızlarımızı kazandıkları üniversitelerin kapısından içeri dahi sokmadılar. Kılıf kıyafet özgürlüğünün iptali için anayasa mahkemesine koşanlar, baş örtüsüne bir metrekarelik bez parçası diyerek hareket edenler, yine bu faşist zihniyetin mensuplarıydı.
KADINLARIN YÜZYILI: Gelenek göreneklerimizin arkasında saklanarak, kadınları ezen onları hor hakir gören taassupla da kararlı bir mücadele yürüttük. Kadını dışlayan bir ülkede, bir siyasette, bir programda, sahip olduğu insan zenginliğinin yarısından vazgeçmiş demektir. Biz bu anlayışla Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacaktır diyoruz. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2024 Yılı Faaliyet Planı’nı bu doğrultuda atılmış çok kıymetli bir adım olarak görüyorum. Planın titizlikle uygulanması noktasında devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte, sivil toplum kuruluşlarımızın ve milletimizi her bir ferdinin gerekli hassasiyeti göstereceğine yürekten inanıyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kadınların hak ve hukuk mücadelesinde yanlarında yer alacağız.
Erdoğan, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Programı’nda konuştu. Haliç Üniversitesi’ndeki etkinliğe Emine Erdoğan ve Aile Bakanı Göktaş’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Lübnan Başbakanı’nı Dolmabahçe’de kabul etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Lübnan Başbakanı Necip Mikati’yi Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kabul etti. Saat 17.00’da başlayan görüşme basına kapalı gerçekleşti. Yaklaşık 1 buçuk saat süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nden ayrıldı. ● İSTANBUL İHA