MOSSAD Türkiye’deki ajanlarıyla haberleşmek için oyunları kullandı

Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklulara yönelik MOSSAD adına “uluslararası casusluk” faaliyeti yaptıkları iddiasıyla tutuklanan şüphelilerle ilgili önemli bilgiler ortaya çıktı. Casuslarla internet tabanlı uygulamalar ve özellikle de mobil oyunlardaki sohbet odaları üzerinden irtibata geçen MOSSAD yöneticilerinin kimlikleri araştırılıyor. Fatih Sağlık Müdürlüğü’nde destek personeli olarak çalışan Hazem Mounir Amın Elgayyar’ın telefonunda da takibi mümkün olmayan ‘Truecrypt’ isimli bir program tespit edildiği de kamuoyuna yansıyan bilgiler arasında. Aydınlık gazetesinden Yusuf Tunçer, İsrail istihbarat servisinin mobil oyunlar üzerinden iletişim kurmasını uzmanlara sordu.

“TRUECRYPT HABERLEŞME DEĞİL ŞİFRELEME PROGRAMI”

İsmi geçen “Truecrypt” programının haberleşme değil, bir şifreleme programı olduğunu belirten Adli Bilişim Uzmanı ve Öğretim Görevlisi Mustafa Sansar, “Gizlemek istediğiniz verilenin depolanması ile ilgili bir kripto program. Yani şifreli bir alan oluşturuyorsunuz. Mesela bir şirketsiniz, Ar-Ge datanızı, müşteri datanızı, finans datanızı, muhasebe datanızı oraya koyarsınız ve sizden başka üçüncü kişilerin görmemesi için bu programlar kullanır. Ama art niyetliyseniz ki şu an işte buradaki gibi kötü ve art niyetli bir kişi bunu kullandığında verilere ulaşılamaması neticesinde, orada çeşitli planlarını, bombalama planları olur ya da istihbaratla alakalı elde ettiği verileri orada tutar ve sonrasında da bu verileri başkası ele geçiremez.” dedi.

Kripto haberleşme uygulamaları yerine mobil oyunlar üzerinden haberleşmeyle ilgili de değerlendirmeler yapan Sansar şunları aktardı:

“Mesela Paris saldırısı vardı. Bir online oyun üzerinden oda kuruyorlardı ve bu odada konuşmalar gerçekleşiyordu. Yazışma yerine silahlarla boş bir duvara atış yaparak orada anlatmak istedikleri bilgileri paylaşıyorlardı. Çünkü orada herhangi bir araştırma yapılmıyor. Kendi özel odanızı açtığınız zaman üçüncü kişi bu odaya giremiyordu. Girdiğinde anında görürsünüz dolayısıyla. Son dönemde ne yazık ki terör örgütleri bunu fazlaca kullanmaya başladı. Türkiye’nin bunu tespit etmesi, yakalaması kesinlikle çok çok önemli bir başarı. Hele ki dünya çapında tanınan ve iyi olduğu bilinen bir istihbarat örgütüne böyle bir operasyon yapılması istihbarat dünyasında önemli bir başarı olarak söylenebilir. Burada da görüldüğü gibi her ne kadar terör örgütleri ya da art niyetli kişiler verilerini saklayıp bu yollara başvursa da devletimizin güvenlik güçleri, özellikle Milli İstihbarat Teşkilatı başarılı operasyonlar yapıyor, yapmaya da devam edecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir