Bakan Kurum: Eğirdir Gölü nefes almaya başladı

Isparta’daki Eğirdir Gölü Hassas Alan İlan Edildi

Isparta’daki Eğirdir Gölü ve çevresi, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kesin korunacak hassas alan ilan edildi. 5 Ocak 2021’de alınan kararla birlikte göl, nitelikli doğal koruma alanı ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak belirlendi. Göl geçen yıl yaşadığı kuraklık nedeniyle çekilme, alg patlaması ve sucul bitki istilası gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştı.

9 Maddelik Eylem Planı Uygulanıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla harekete geçen ilgili kurumlar, Eğirdir Gölü için 9 maddelik bir eylem planı oluşturdu. TVK Genel Müdürlüğü önderliğinde yürütülen çalışmalar sonucunda göldeki sucul bitkilerin seyreltilmesi, dibe biriken sediment ve biyokütlenin temizlenmesi için tedbirler belirlendi. Bakan Kurum, bu çalışmalar doğrultusunda hazırlanan eylem planını kamuoyuna duyurdu ve 8 adımın tamamlandığını belirtti.

Bakan Kurum: Göl Can Su Kalmaya Devam Edecek

Bakan Murat Kurum, Eğirdir Gölü’nün temizlenmesi sürecinde kaydedilen ilerlemeleri sosyal medya hesabından paylaştı. Göldeki kirliliğe karşı yürütülen eylem planının olumlu sonuçlar verdiğini vurgulayan Bakan Kurum, göl yüzeyinin temizlendiğini ve şimdi dip çamuru temizliğine başlanacağını açıkladı. Eğirdir Gölü’nün can suyu olmaya devam edileceğini belirtti.

Sucul Bitki Temizliği Göle Nefes Aldırdı

Hassas alan statüsüne sahip Eğirdir Gölü’nde yapılan ekosistem değerlendirmesi raporlarına göre su yüzeyi ve göl içi temizliği titizlikle gerçekleştirildi. Özellikle hassas bölgelerde çalışmaları yürütmek üzere özel ekipmanlı dalgıçlar görevlendirildi. Gölde toplanan bitki numuneleri analiz edilmek üzere uzman bilim insanlarına gönderildi.

Dip Çamuru Temizliği Planının Önemi

Eğirdir Gölü, endemik türlerin yanı sıra kuşlar ve diğer canlıların yaşam alanı olması nedeniyle son derece önemli bir sulak alandır. Gölün korunması için gereken son adım dip çamuru temizliğidir. Fizibilite raporları doğrultusunda Hoyran Boğazı ve Eğirdir İlçesi kıyıları olmak üzere iki ayrı alanda dip çamuru temizliği yapılacaktır.

Eğirdir Gölü’nün ekosisteminin korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına yürütülen çalışmalar uluslararası standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Eylem planının bir parçası olan dip çamuru temizliği, planın ana hedeflerinin başarıyla gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.

Related Posts

CHP’li Barut: Kutlama yapacak çiftçi kalmadı

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, kan ağlayan üreticilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde kutlama yapacak halde olmadığına vurgu yaparak tarımın ve çiftçilerin sorunlarına acil çözüm bulunmasını istedi.

Rekabet Kurumu’ndan Apple’a iPhone fiyatları soruşturması

Söz konusu soruşturmaya Apple ile birlikte birçok farklı iPhone geri alımıyla ilgilenen şirket de dahil edildi. TEKNOLOJİ MARKETLERİ DE SORUŞTURMADA Rekabet Kurumu’ndan soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Kurul 27.02 …

Ticaret Bakanlığı açıkladı: 45 ilde ihracat arttı

Ticaret Bakanlığı, “2025 Yılı Ocak-Nisan’da 17 ilde 1 milyar doların üzerinde ihracat yapılırken, 45 ilde ihracat arttı” açıklamasında bulundu.

Otomotivde tüm zamanların rekoru: 4 ayda 12,6 milyar dolar!

Otomotivde tüm zamanların rekoru: 4 ayda 12,6 milyar dolar!

Bakanlık oyuncak markasını ifşa etti: Kanserojen madde içeriyor!

Bakanlık oyuncak markasını ifşa etti: Kanserojen madde içeriyor!

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …