Havalar ısındı, KKKA tehlikesi yükselişe geçti

Kene Uyarısı: Prof. Dr. İlhan Çetin’den Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı İçin Önlemler

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Çetin, nisan ayında kenelerin yumurtalarından çıkarak tabiata yayıldığını ve vakaların da artmaya başladığını vurguladı. Kelkit Vadisi’nde yer alan Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat’ın KKKA hastalığını bulaştıran kene popülasyonu açısından riskli iller olduğunu belirten Çetin, özellikle sıcaklıkların yükselmesiyle doğada kene sayısının artacağını söyledi.

Risk altındaki çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Çetin, arazide bulunan kişilerin eve döndüklerinde vücutlarında kene kontrolü yapmalarını önerdi. Ayrıca, insanların kalabalık olarak bulunduğu piknik ve mesire alanları gibi bölgelerde kenelerin bulunabileceği yerlerde ilaçlama çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Sivas ve çevresinde nisan ayının ortalarından itibaren KKKA vakalarının görülmeye başladığını belirten Çetin, hastanelerde tedavi gören hastaların olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Çetin, mayıs ve ağustos ayları arasında vaka sayılarında ve kene popülasyonunda ciddi artışların olduğunu ifade ederek, temmuz ve ağustosun en yüksek vaka sayılarına sahip aylar olduğunu söyledi.

Aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Çetin, “Aşı çalışmaları yaklaşık 7-8 yıldır devam ediyor. Şu anda etkinlik seviyesi çok daha yüksek olan KKKA’ya karşı aşı geliştirme çalışması 2-3 merkezde sürüyor. İlaç geliştirme çalışması da bazı merkezlerde devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Çetin, aşı ve ilaç çalışmaları sonucunda hastalığa karşı önlemler alarak riskleri en aza indirmeyi hedeflediklerini belirterek, uluslararası konsorsiyumlarla iş birliği yapıldığını ve bu çalışmalardan gurur duyduklarını dile getirdi.

Related Posts

56 kişiye mezar olmuştu… Nilüfer Apartmanı davasında skandal savunma: ‘Müvekkilim görevini mevzuata uygun ve layıkıyla yerine getirmiştir’

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 56 kişinin hayatını kaybettiği Nilüfer Apartmanı davasında firari sanık Süleyman Çağan’ın avukatı, “Müvekkilim, yıkılan binanın inşaat sürecinde yapı denetiminde yardımcı kontrol elemanı olarak görevini mevzuata uygun ve layıkıyla yerine getirmiştir” dedi.

İsrail basını: Trump Netanyahu ile teması kesti ‘Kimse beni enayi gibi gösteremez’

İsrail Ordu Radyosu muhabiri Yanir Cozin, ABD Başkanı Donald Trump’ın manipüle edildiğine dair şüpheler nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla teması kesmeye karar verdiğini aktardı.

Küçükçekmece’de korkutan yangın: Beyaz eşya deposu alev alev yandı

Küçükçekmece’de, 4 katlı binanın altındaki ikinci el beyaz eşya deposunda yangın çıktı. Alevler kısa sürede büyürken, bina sakinleri büyük panik yaşadı.

Kuzey Kore’den nükleer karşı saldırı tatbikatı

Kuzey Kore’de düzenlenen atış talimi kapsamında, tüm birimlerin acilen nükleer karşı saldırıya hazır hale getirilmesine yönelik bir tatbikat düzenlendi.

Bakan Yerlikaya: Operasyonlarda 75 gayrimenkule ve 34 araca el kondu

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Tefecilik yapan organize suç örgütüne karşı 3 ilde düzenlenen operasyonların detaylarını paylaştı.

Yüksek lisans diploması, İmamoğlu’na yapılan darbeyi deler geçer!

İstanbul Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde aldığı karar ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını üniversite veritabanından silmişti. Lisans diploması silinmesine karşın sistemde İmamoğlu’na ait yüksek lisans diploması varlığını korurken, konuya ilişkin açıklamada bulunan eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, İmamoğlu’nun yüksek lisans diploması ile Cumhurbaşkanı adayı olabileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir