Yeni Android 16 ile dolandırıcılara geçit yok

Google’ın Yeni Güvenlik Önlemleri Kullanıcıları Koruyacak

Google, 13 Mayıs’ta yayınladığı blog yazısında detaylarıyla anlattığı yeni güvenlik önlemleriyle, özellikle sosyal mühendislik tabanlı dolandırıcılıklara karşı önlem alıyor. Bilgisayar korsanlığı becerileriyle değil, kullanıcıları kandırarak bilgi çalmaya çalışan dolandırıcılara karşı güçlü bir koruma sağlanıyor.

Telefon Görüşmelerinde Güvenlik Sistemi Devrede

Vice haberine göre, Android 16 ile gelen önemli yeniliklerden biri, telefon görüşmeleri sırasında aktif hale gelen yeni koruma sistemi. Bu sistem, rehberinizde kayıtlı olmayan biriyle konuşurken şu riskli işlemleri yapmanızı engelliyor:

  • Yeni indirilen kötü amaçlı bir uygulamaya “erişilebilirlik izni” verme – bu izinle uygulama cihazın neredeyse tamamını kontrol edebilir.
  • Android’in yerleşik güvenlik sistemi Google Play Protect’i devre dışı bırakma.
  • Tarayıcı ya da mesaj uygulaması gibi kaynaklardan ilk defa manuel olarak bir uygulama yükleme – bu tarz uygulamalar genellikle Google tarafından denetlenmez.

Bu özellik, dolandırıcıların sizi arayıp telefon görüşmesi sırasında manipülatif işlemler yapmaya çalıştığı durumlarda devreye girerek sizi potansiyel tuzaklardan koruyor.

Mesajlardaki Dolandırıcılıklar İçin Yapay Zekâ Destekli Güvenlik

Google, Android Mesajlar uygulamasına 4 Mart 2025’te eklediği yapay zekâ destekli “Dolandırıcılık Tespiti” özelliğiyle, kargo teslimatı ve iş ilanıyla ilgili sahtekârlıkların yanı sıra çeşitli mesaj tabanlı dolandırıcılıklara karşı koruma sağlıyor:

  • Otoyol veya diğer hizmetler için sahte fatura talepleri.
  • Kripto para dolandırıcılıkları.
  • Banka ve finans kuruluşlarını taklit eden mesajlar.
  • Hediye çeki ve sahte ödül mesajları.
  • Sahte teknik destek çağrıları.

Yapay Zekâ Gerçekten İşe Yarıyor

Google’ın bu adımı, yapay zekânın kullanıcı güvenliği gibi önemli bir alanda rol alması açısından büyük bir gelişme. Artık sadece e-postaları yazdırmak veya alışveriş açıklamaları oluşturmakla kalmayıp, dolandırıcıların kişisel bilgilerimizi çalmaya çalıştığı durumlarda da devreye girerek bizi koruması birçok kullanıcı için büyük bir güvence sağlayacaktır.

Related Posts

Yeni teori: Zaman üç boyutlu ve uzay yan etki

Bir bilim insanı, zamanın üç boyutlu olduğunu ve uzayın da bu yapının bir yan ürünü olduğunu öne sürdü. Bilimsel çevrelerde tartışma yaratan teori, evrenin doğasına dair radikal bir bakış sunuyor.

Tarihi değiştirebilecek keşif! Alkolle kaplı yıldız sistemi…

Dünyadan yaklaşık 330 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde alkol izlerine rastlandı. Methanol (metil alkol) ve nadir izotoplarının tespit edilmesi, Dünya’daki yaşamın yapı taşlarının nasıl oluştuğuna dair yeni ipuçları sunabilir.

Fuji X-E5’in çıkış tarihi açıklandı

Fujifilm, retro görünümlü aynasız serisine yeni bir halka daha ekledi: X-E5. Ağustos 2025’te piyasaya çıkacak olan bu model, sadeleşmiş tasarımı ve geliştirilmiş özellikleriyle hem amatörlere hem de profesyonellere hitap ediyor. X-E5’te yer alan 40 …

WhatsApp’a uzun mesajları yapay zeka ile özetleme geliyor

Meta, WhatsApp’ta uzun mesajların daha kolay okunmasını sağlayacak bir özetleme özelliğini test ediyor.

Japon devi müşterilerinin siparişlerini bir bir iptal etti: Kafa karıştıran bir hamle

Teknoloji dünyasında her yeni lansman heyecan yaratırken, bazıları ardından soru işaretleri de bırakıyor. Sony’nin yeni amiral gemisi Xperia 1 VII modeli, donanımı ve sunduğu kampanyalarla ilk başta alkış toplasa da, şimdi kullanıcılar arasında hayal kırıklığına yol açan bir gelişmeyle gündemde.

Uzmanından “yapay zekâ” uyarısı; “Bu içeriklerin yayılımı sınırlandırılmalı, halk bilinçlendirilmelidir”

Uzmanından “yapay zekâ” uyarısı; “Bu içeriklerin yayılımı sınırlandırılmalı, halk bilinçlendirilmelidir”