Karpuzda bakteri tehlikesi

Karpuz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi karpuz, sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Ancak, bazı önemli detaylara dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabilir. Uzmanlar, bu tür zehirlenmelerin kolaylıkla önlenebileceğini belirtiyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuz tüketirken kabuğunun temizlenmesine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Göral, “Karpuzun kesilmeden önce özellikle sıcak, ılık ve sabunlu suyla yıkanarak, bakterilerden arındırılması önemlidir. Aksi takdirde, kabuktaki bakterilerin bıçağa bulaşarak gıda zehirlenmesine yol açabileceğini unutmamak gerekir.”

Salmonella İle Mücadele

Besin zehirlenmelerine neden olan salmonella bakterisi özellikle sıcak mevsimlerde sıkça karşımıza çıkabiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, özellikle tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurta tüketirken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Öztürk, “Salmonella bakterisi, sıcak ve nemli ortamlarda çoğalma eğilimindedir. Bu sebeple sıcak havalarda gıdaların saklanma ve pişirme koşullarına dikkat edilmelidir” ifadelerini kullanırken, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı gibi belirtiler görüldüğünde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

Yaz aylarında göz hastalıklarının arttığını belirten uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu. 

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.

Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?

Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı obezite taramasının, kilo verdirici pahalı iğnelerin piyasaya sürülmesiyle aynı döneme denk gelmesi “Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?” sorularına neden oldu.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.