Ay’da yaşam umudu: Toprağı “sıkıp” oksijen çıkaracaklar

Ay’daki Topraktan Su Çıkarabilen Bir Teknoloji Geliştirildi

Hong Kong Çin Üniversitesi araştırmacıları, Ay’daki topraktan su çıkarabilen ve bunu oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürebilen bir teknoloji geliştirdi. Yapılan yeni araştırmaya göre, bu teknoloji Ay’da yaşamın idame ettirilmesine olanak sağlayabilir. Euronews haber sitesinin aktardığına göre, bilim insanlarının bu teknolojisi Ay toprağından su elde edilmesini mümkün kılıyor ve elde edilen su, karbondioksiti oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürmek için kullanılabiliyor.

Cell Press dergisi Joule’de yayınlanan çalışma, bu teknolojinin gelecekteki derin uzay keşifleri için yeni fırsatlar doğurabileceğini ortaya koydu. Bu da demek oluyor ki, bu teknoloji sayesinde Ay’a su gibi temel kaynakların getirilmesi için gereken maliyet azaltılabilecek.

“Bunu Hayal Etmemiştik”

Araştırmaya göre, tek bir galon suyun roket ile uzaya gönderilme maliyeti 83 bin dolar. Bir astronot ise günde dört galon yani yaklaşık 15,16 litre su tüketebiliyor. Araştırmanın başındaki isim Lu Wang, “Ay toprağındaki ‘sihri’ hiçbir zaman tam olarak hayal etmemiştik” açıklamasında bulundu.

Araştırmaya göre, Ay yüzeyinden su çıkarmak için mevcut stratejiler, birden fazla “yoğun enerji” adımını içeriyor ve yakıt tarafından ne kadar karbondioksit kullanıldığı belirsiz. Ayrıca, Ay’ın aşırı ortamı topraktan daha fazla oksijen ve su elde etmeyi zorlaştıracak etmenler içeriyor. Astronotların soludukları karbondioksitin, ekibin ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalacağı da belirtiliyor.

Related Posts

Google’dan Android kullanıcılarını şaşkına çeviren adım

Dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan Google Maps, Android cihazlardaki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyen bir değişiklik yaptı. Navigasyon sırasında müzik dinlemeyi kolaylaştıran medya kontrol butonu, Android sürümünde …

GPS’e Alternatif: Havadan Konumlamada Kuantum Teknolojisi Dönemi Başlıyor!

Günümüzde GPS, hayatımızın her alanında konum belirlemek için vazgeçilmez bir teknoloji haline geldi. Ancak, GPS sinyallerinin kesilmesi veya manipüle edilmesi (spoofing) riski, kritik altyapılar için büyük bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. İşte tam bu noktada, havadan konumlama alanında devrim yaratacak yeni bir teknoloji gündeme geliyor: Kuantum sensörlerle çalışan manyetik navigasyon sistemi.

FromSoftware, 2026’ya yepyeni bir oyunla giriş yapacak

Japon oyun stüdyosu FromSoftware, oyun dünyasını bir kez daha şaşırtmaya hazırlanıyor. MP1st adlı haber sitesine göre şirket, şu ana kadar duyurulmamış olan yeni bir oyunun geliştirme sürecinde. Kod adı “FMC” olarak geçen proje, firmanın bugüne dek …

Başlıksı1000 yıldır kayıp olan Babil ilahisi yapay zekâyla çözüldü

Uzmanlardan oluşan uluslararası bir ekip, yaklaşık 1000 yıldır kayıp olan Mezopotamya dönemine ait gizemli bir ilahiyi çözdü. Kil tabletlere yazılmış olan “Babil İlahisi”, antik Babil kentinin ihtişamını gözler önüne seriyor ve kent sakinlerinin günlük yaşamına dair yeni bilgiler sunuyor. Keşfin ayrıntıları, Iraq dergisinde yayımlandı.

Yeni teori: Zaman üç boyutlu ve uzay yan etki

Bir bilim insanı, zamanın üç boyutlu olduğunu ve uzayın da bu yapının bir yan ürünü olduğunu öne sürdü. Bilimsel çevrelerde tartışma yaratan teori, evrenin doğasına dair radikal bir bakış sunuyor.

Tarihi değiştirebilecek keşif! Alkolle kaplı yıldız sistemi…

Dünyadan yaklaşık 330 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde alkol izlerine rastlandı. Methanol (metil alkol) ve nadir izotoplarının tespit edilmesi, Dünya’daki yaşamın yapı taşlarının nasıl oluştuğuna dair yeni ipuçları sunabilir.