Bakırköy’de açılan ‘Ben Kolay Ölmem’ adlı sergi gazete manşetlerinden oluşuyor: Hüzünlü koleksiyon

İspirtohane Kültür Merkezi’nden Duygusal Sergi: “Ben Kolay Ölmem”

İstanbul Bakırköy’de bulunan İspirtohane Kültür Merkezi’nde, koleksiyoner A. İlhan Gülek’in arşivinden derlenen “Ben Kolay Ölmem” adlı sergi, sanatseverlerle buluştu. Bu duygusal sergi, 90’lı yıllarda Atatürkçü aydınlara yönelik gerçekleştirilen karanlık suikastların manşetlerini taşıyan orijinal gazetelerden oluşmaktadır. Biz de Gülek ile sergi hakkında konuştuk.

Serginin Önemi ve Güleğin Yorumu

“Bu koleksiyon benim en hüzünlü ve en acı veren koleksiyonum” diyen Gülek, lise yıllarından bu yana Cumhuriyet gazetesini takip ettiğini ve her gün düzenli olarak satın aldığını belirtiyor. Serginin ilk gazetesi, lisedeyken çıktığı ilk ders boykotunu tetikleyen Prof. Cavit Orhan Tütengil’in suikast haberini içermektedir. Bu olay, Gülek’in koleksiyonu oluşturmaya başlamasına yol açmıştır. Gülek, aydınların 12 Eylül 1980 öncesinde darbeye zemin hazırlanması adına sağ-sol çatışması kılıfı altında nasıl öldürüldüklerine dikkat çekerek, serginin önemini vurgulamaktadır.

Gülek, koleksiyonunun büyümesinden korktuğunu ifade ederken, dileğinin koleksiyondaki gazete sayısının artmaması olduğunu belirtiyor. Sergide en çok yer alan gazetelerin Cumhuriyet gazeteleri olmasının da ayrı bir anlam taşıdığını ekliyor. Serginin amacının, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin unutulmamasını sağlamak olduğunu düşünüyor.

Serginin Oluşum Süreci ve Amacı

Gülek, bu yıl ilk defa orijinal gazetelerden oluşan “Ben Ölmedim Ki” adlı sergiyi hazırladığını belirtiyor. Sergiyi Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu’nun desteğiyle birlikte açmışlar. Aynı zamanda Gülek’in koleksiyonundan oluşan “Gazetelerle Devrim Şehitleri” sergisi de ADD Kadıköy Şubesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde ziyarete açılmış.

Sergide Uğur Mumcu’dan Bahriye Üçok’a, Ahmet Taner Kışlalı’dan Turan Dursun’a kadar birçok vatanseverin suikast haberleri yer almakta. Serginin ziyaretçilere, geçmişte yaşanan olayları hatırlatma ve unutturmama amacı güttüğünü belirten Gülek, serginin büyük ilgi gördüğünü söylüyor.

Gülek’in ifadesine göre, serginin amacı, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin hatırasını yaşatmaktır. Gülek, elinde bulundurduğu gazetelerin sayısının artmamasını dilediğini dile getiriyor. Bu sergi sayesinde, yaşanmış tarihi olayların genç nesillere aktarılması ve unutulmaması hedeflenmektedir.

Related Posts

LGS TERCİH TARİHİ 2025 MEB TAKVİMİ | e-Okul ile LGS tercihleri ne zaman başlayacak 2025, MEB.gov.tr LGS tercih kılavuzu yayınlandı mı? 2025 LGS tercihleri belli oldu!

LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu 2025, 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu söz konusu sınavın ardından gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde gerçekleşti. Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü, Yabancı Dil, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden çoktan seçmeli soruların sorulduğu sınavın değerlendirmeleri başladı. LGS sınav sonuçları açıklandıktan sonra, öğrenciler lise tercih maratonuna başlayacaklar. Merkezî Yerleştirme, merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda Merkezî Sınav Puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Tercihler e-Okul üzerinden tamamlanacak. Peki, LGS tercihleri ne zaman, LGS yerleştirme kılavuzu yayınlandı mı 2025? İşte, LGS tercih tarihi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

2025 LGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu mu? LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde düzenlendi. Peki, 2025 LGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu mu? LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

YKS’nin ikinci oturumu AYT tamamlandı

ÖSYM tarafından 81 il ve Lefkoşa’da düzenlenen YKS’nin ikinci oturumu AYT sona erdi.

Bodrum’da 4. Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri düzenlendi

Bodrum’da 4. Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri düzenlendi

Aşure ayı ne zaman, hangi ayda başlıyor ve bitiyor? 2025 Aşure Günü için Diyanet’in Hicri Takvim bilgileri

Aşure Günü’nün tarihi, 2025 yılı için mübarek Ramazan ayı sonrası aranan başlıklarından oldu. Manevi heyecan yaşayan Müslümanlar, “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” şeklinde Peygamberimiz tarafından buyurulan bu önemli gün için beklemeye başladılar. Diyanet 2025 takviminde, Muharrem Ayı ve Aşure Günü tarihleri yer aldı. Muharrem’in onuncu günü olan aşure günü oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnet olarak belirtiliyor. Peki, Aşure Günü ne zaman? İşte, Muharrem ayı orucu ve Aşure Günü hakkında bilgiler.

Tel Aviv haritada nerede, nüfusu kaç? Tel Aviv nereye bağlı?

İsrail ile İran arasındaki gerilim devam ediyor. İsrail’in yaptığı saldırılara karşılık olarak İran’da misilleme saldırısında bulundu. Devlet televizyonunda, canlı yayında füzelerin Tel Aviv’e isabet ettiğine dair görüntüler yayımlandı. Tel Aviv, İsrail’in Akdeniz kıyısında yer alan, modern mimarisi, canlı kültürel hayatı ve ekonomik dinamizmiyle dikkat çeken bir dünya kenti. Peki, Tel Aviv haritada nerede bulunuyor? Tel Aviv nüfusu ne kadar ve nereye bağlı?