Halka arz furyası, yüksek enflasyon ve değer kaybı yaşayan TL ile son yılların en gözde yatırım aracı borsa idi. Hatta seçim sonrasında endekslerde yüzde 100’e yaklaşan getiri ile deyim yerindeyse gözünüz kapalı ne hisse seçseniz kazanıyordunuz. Özellikle tavan serileriyle halka arzlar da yatırımcıları cezbetti ve yatırımcı sayısı 8 milyonu aştı Borsa İstanbul’da. Ama İsrail Hamas çatışmasının başlaması borsadaki arka plana atılan sorunların yüzeye çıkmasına ve sert bir düşüş trendinin başlamasına neden oldu. Hafta içi iki kez devre kesen borsada dalgalı seyir devam ederken uzmanlar temkinli duruşun sürmesi ve bundan sonra temeli sağlam şirketlere bakılması gerektiğine, sektör ve hisse bazlı seçici olunarak yatırım kararı verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
HALININ ALTINA SÜPÜRÜLEN SORUNLAR
Neydi bu bilinse de görülmemeye çalışılan sorunlar. Öncelikle yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın TL mevduatların payını artıma kararlılığı. Bu, TL mevduat faizinde ilk aşamada hızlı bir yükseliş getirdi. Son haftalarda mevduat faizleri düşüş gösterse de risksiz ve geleneksel bir yatırım aracı olduğu için TL mevduat borsadan rol çalmaya başladı.
İkinci ve en önemli sorun ise bir türlü gelmeyen yabancı yatırımcı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan göreve geldikleri andan itibaren yabancı kaynak ihtiyacına dikkat çekerek bu yönde adımlar atmaya başladı. Bakan Şimşek dünyayı gezdi, anlaşmaların büyüklükleri bile açıklandı. Ancak bugüne kadar beklenen yabancı girişi olmadı.
Yerli yatırımcı borsada yabancı yatırımcı geleceğini coşkuyla satın aldı endeksler rekor seviyede yükseldi. Ama eylülün ortasından itibaren ufak ufak yabancı umutlarına yönelik hayal kırıklıkları borsada fiyatlamalarda kendini göstermeye başlamıştı. Ardından İsrail Hamas çatışması başladı, gelmeyen yabancı sorunu daha gün yüzüne çıktı, tüm olumsuzluklar birden fiyatlandı ve birden ortalık alt üst oldu.
YABANCININ GELİŞİ ÇOKTAN FİYATLANMIŞTI
Peki şimdi ne olacak? Piyasa analistleri yabancının gelişinin zamana yayılacak olmasının piyasada baskı oluşturduğuna dikkat çekiyor. Yerli yatırımcının yabancı yatırımcının gelişini fiyatladığını ve bunun yanı sıra mevduat faizlerinin de baskı unsuru olarak ortada durduğunu belirtiyor. Ama umutları da yok değil. Çünkü Türkiye’de enflasyonist ortam halen daha devam ediyor. 1 yıl sonrası için enflasyon beklentileri yüzde 40-45 bandında. Ve analistler en kötü ihtimalle borsanın enflasyon kadar getiri elde etmesi gerektiği görüşünde. Yani her koşulda enflasyon kadar yukarı gideceği ve TL’de tahribat devam edeceği için BİST100 endeksi için 1 yıl sonrasına yüzde 40-45 getiri hedefi koymak zor değil. Bu da BİST100’ün 11-12 bin seviyelerine çıkabileceğine işaret ediyor.
Ancak sorunlar da yok değil. BİST100 endeksi 8500 seviyesini bir türlü aşamadı ve bu yabancı gelmediği için oldu. Analistler eğer yabancı yatırımcı girişi olsaydı 10 bin seviyesinin daha yakın zamanda telaffuz edilebileceğini hatırlatarak şu dönemde ise yabancı olmadan 7500-8500 bandında yatay hareketin yüksel volatiliteyle devam edeceği görüşünde. Hatta çok iyi gelen bilançolar bile fiyatlanamadı bu dönemde. Jeopolitik baskı ve su yüzüne çıkan sorunlar her şeyi gölgeledi.
Son olarak Merkez Bankası’nın dün gece gelen sadeleşme adımları da borsa için çok önemli. Zorunlulukların kaldırılmasıyla serbest piyasa koşullarına biraz daha yaklaşılması Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’lerini olumlu etkileyecek ve bu da yabancı yatırımcılar için önemli bir gösterge. Yabancı girişi potansiyeli sıcak para olsa da önümüzdeki dönemde yaşanabilme ihtimali olan bir durum.
GÖZÜN KAPALI HİSSE SEÇMEYE SON
Tüm bunların ışığında borsada alım zamanı geldi mi? Öncelikle uzmanlar borsada kolay dönemin geride kaldığını gözünüzü kapatıp hisse seçip para kazanamayacağınızı hatırlatıyor. Uzmanlara göre artık sektör bazlı, hisse bazlı seçici olmak çok önemli. Muhakkak temeli, hikayesi, planları ve sağlam bir bilançosu olan şirketlere yatırım yapmak bu dönemde olması gereken yatırımcı tavrı. Sosyal medyada kulaktan kulağa yayılan haberlere dayalı yatırım yapmak zarara uğratıyor ve bu dönemde daha fazla zarara uğratabilir. Aracı kurumların şirket raporları, model portföyleri borsaya yeniden gelmek isteyen ya da portföyünü artırmak isteyen yatırımcılar için iyi bir kaynak. Tüm bunları gözden geçirdikten sonra ve tasarruf planlarına göre yatırım yapma tercihi seçilmeli.