Bu nehre yanlışlıkla düşen diri diri kaynıyor

Amazon’da Sıcaklığı 100 Dereceye Ulaşan Shanay-Timpishka Nehri

Doğa harikaları arasında yer alan Shanay-Timpishka nehrinin sıra dışı özellikleri ilgi çekmeye devam ediyor. Amazon’da bulunan bu nehir, sıcaklığının 100 dereceye kadar ulaşmasıyla biliniyor ve içerisinde ilginç canlılara ev sahipliği yapıyor.

Kaynayan Nehir Keşfedildi!

Jeolog Andrés Ruzo’nun keşfiyle gündeme gelen Shanay-Timpishka, Peru’nun Mayantuyacu bölgesinde bulunuyor. Ruzo’nun yaptığı ölçümlere göre nehrin sıcaklığı zaman zaman 100 °C’ye kadar çıkabiliyor.

Ruzo, nehrin sıcaklığını şu şekilde tanımlıyor:

“Bu kadar yüksek sıcaklıkta suyun varlığını hayal etmek oldukça güç. Nehre elinizi soktuğunuzda ciddi yanıklarla karşılaşabilirsiniz.”

Yerel halk arasında uzun yıllar efsane olarak anlatılan Shanay-Timpishka’nın varlığı, Ruzo’nun araştırmaları sayesinde kanıtlanmış oldu. Böylece bilim dünyası da bu doğa olayını kabul etti.

Nehir Neden Isınıyor?

Shanay-Timpishka’nın yüksek sıcaklığının nedenleri arasında yeraltı jeotermal faaliyetler önemli bir rol oynuyor. Yağmur suları, tortul kayaçlarda birikerek yeraltında ısınıyor ve Dünya’nın kabuğundaki ısıyla etkileşime giriyor. Bu süreç sonucunda nehir yüzeye yakın bölgelerde kaynamaya başlıyor. Miami Üniversitesi’nden bilim insanları, nehrin küresel ısınma konusunda dikkat çekici bir örnek olduğunu belirtiyor.

Araştırmacı Riley Fortier, durumu şu şekilde açıklıyor:

“Amazon’un ısınması kaçınılmaz bir süreç. Bu durum, orman ekosistemini nasıl etkileyeceğimizi anlamamıza yardımcı oluyor. Sıcaklık artışı, hangi türlerin hayatta kalacağını ve ormanın nasıl değişeceğini gözlemlememizi sağlayacak.”

2022 yılında gerçekleştirilen araştırmalar, nehrin sıcaklık seviyelerinin bitki örtüsü üzerindeki etkilerini inceledi. Buna göre, sıcaklık arttıkça bitki çeşitliliğinin azaldığı ve orman yapısının değiştiği belirlendi. Fortier, sıcak bölgelerin daha homojen hale geldiğini, ancak serin alanlarda bitki çeşitliliğinin daha fazla olduğunu vurguladı.

Related Posts

Arda’nın umut dolu mücadelesi: Doktorlar yüzde 1 yaşama şansı verdi ama o hayata tutundu

Ankara’da 18 aylıkken sulama havuzuna düşen ve 23 dakika boyunca oksijensiz kalan Arda Yıldırım (7), yatağa bağlı olsa da yaşama tutundu. Doktorların sadece yüzde 1 yaşama şansı verdiği Arda’ya evde sağlık hizmeti ve özel eğitim desteği sağlanıyor.

İran parlamentosu, Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını onayladı; karar dünyayı nasıl etkiler?

İran parlamentosu, Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını onayladı; karar dünyayı nasıl etkiler?

ABD’li Demokrat Kongre Üyeleri: “Bu açık bir azil gerekçesidir”

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın nükleer tesislerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıya, Demokrat Parti’den Kongre üyeleri sert tepki gösterdi. Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib ve Jim McGovern, saldırının Kongre’nin onayı olmadan …

Antalya’daki tarihi kilisede skandal görüntüler

Antalya’nın Alanya ilçesinde, tarihi Alanya Kalesi’nde yer alan ve ziyarete kapalı olan Cilvarda Burnu’ndaki 11. yüzyıldan kalma kilisenin çevresi, duyarsız ziyaretçiler tarafından kirletildi. Kilise çevresinde cam ve plastik şişeler, yemek artıkları, poşetler, sigara izmaritleri ve terlik gibi atıklar tespit edildi. Tarihi yapının taşlarının sökülüp mangal yapıldığı, duvarlara zarar verildiği gözlendi.

Bilecik- Sakarya sınırında feci kaza: 1 ölü, 5 yaralı

Bilecik- Sakarya sınırında otomobil ile motosikletin çarpışması sonucu 1 kişi yaşamını yitirdi, 5 kişi yaralandı.

Ayşe Barım’ın avukatlarından tahliye talebi: “Ani ölüm riski var”

Avukatları Ayşe Barım’ın 5 Haziran’da sabah saatlerinde koğuşunda bayıldığını ve çeşitli ciddi sağlık sorunlarına sahip olduğunu belirterek yeniden tahliye talebinde bulundular.