Eğirdir’de Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği

Isparta’daki Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde (SAREM) halk arasında “iyileştirici” olarak bilinen ve neslinin tükenme tehlikesi altında bulunduğu belirtilen sülükler yetiştiriliyor.

Eğirdir ilçesindeki SAREM bünyesinde 15 yılı aşkın süredir tıbbı sülüklere ilişkin bilimsel çalışmalar yürütülüyor.

Çalışmalar kapsamında SAREM tarafından projelendirilerek kamu alanında Türkiye’nin ilk yetiştiricilik izni almış kapalı devre tesisi Tıbbi Sülük Araştırma ve Üretim Merkezi ise 2021’den bu yana 3 teknik personelle aktif faaliyet gösteriyor.

Tesiste tıbbi sülük “Hirudo verbana” türünün üretimi için Eğirdir Gölü’nden toplanan anaçlarla araştırma ve üretim faaliyetleri gerçekleştiriliyor.

Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mehmet Pazar, AA muhabirine, tıbbi sülük yetiştiriciliğinin, doğal popülasyonların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu nedenle kontrollü ve sürdürülebilir üretim yöntemleri geliştirmenin kritik gereklilik olduğunu vurgulayan Pazar, “Ayrıca yetiştiricilik faaliyetleri, ülkemize ekonomik katkı sağlarken sağlık sektörüne de düzenli ve kaliteli ürün temin etmektedir. Dünyada doğadan toplanan sülüklerin ticaretinde Türkiye, yaklaşık yüzde 80’lik paya sahip.” dedi.

“Sülükler, tıpta yaygın kullanılıyor”

Türkiye’de 2014’te yayımlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’nde yer alan “Hirudoterapinin” modern tıpta yer almaya başladığına dikkati çeken Pazar, yönetmelik kapsamında kliniklerde kullanılacak sülüklerin steril işletmelerden temin edilmesinin zorunlu olduğunu kaydetti.

Sülüklerin tıbbi birçok alanda kullanıldığını belirten Pazar, “Sülükler, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, nöroloji, dermatoloji, estetik cerrahide de yaygın olarak kullanılıyor. Sülüklerin salgıladığı enzim ve hormonlar, ilaç ve kozmetik sanayisinde ham madde olarak da yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Sülüklerin, yoğun kullanım, doğadan aşırı toplama, çevre kirliliği ve sanayileşme gibi nedenlerle büyük ölçüde yok olduğunu dile getiren Pazar, bu nedenle tıbbi sülük türlerinin toplanması ve ihracatına Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme kapsamında kota getirildiğini vurguladı.

Yılda 20 bin tıbbi sülük yetiştiriliyor

Merkezin sektörün ihtiyacına yönelik hizmet verdiğini belirten Pazar, şöyle konuştu:

“Merkezimizde tam kontrollü tank sistemlerinde yılda 20 bin Hirudo verbana türü tıbbi sülük yetiştiriciliği yapılıyor. Sektörün ihtiyacı olan sülükler, üretim merkezimizde satışa sunuluyor. Arz-talep dengesi ve sülüğün büyüklüğüne göre tanesi 30 ile 70 lira arasında yerinde temin edilebilmekte. Hedefimiz, uluslararası standartlarda üretim yapan bir merkez olarak Türkiye’nin tıbbi sülük pazarındaki lider konumunu pekiştirmek.”

Pazar, yetiştiricilik yapmak isteyen girişimcilerin, mutlaka bilimsel esaslara dayalı üretim modellerini benimsemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Petrol tahmini güncellendi! Akaryakıta yeni zam sinyali

ABD, Brent petrolün varil fiyatını bu yıl için 2,9 dolar artırarak 68,89 dolara çıkardı. Küresel riskler ve üretim kararları, pompaya zam olarak yansıyabilir.

Bursa şeftalisinde hasat başladı, çiftçiyi memnun eden fiyat duyuruldu

Bursa şeftalisi ve nektarinde hasat başlarken, toptan kilogram fiyatının 100 liraya ulaşması çiftçiyi sevindirdi. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Gürsu Ovası’nın normalde armut üretimiyle bilindiğini ve yoğunlukla bu ürünün …

Meksika otomotiv sanayisinde canlanma

Meksika’nın otomobil üretimi, 2025 Haziran ayında yıllık bazda yüzde 4.9 artışla 361 bin 47 adede yükseldi. Mayıs ayında yaşanan yüzde 2’lik düşüşün ardından gelen bu yükseliş, ABD ticaret politikalarındaki belirsizliğe rağmen sektörün …

Bakan imzaladı… Memur zammı, kıdem tazminatı tavanı ve bedelli askerlik ücreti netleşti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, milyonlarca memur ve emekliyi yakından ilgilendiren zam oranları ve mali parametrelere ilişkin genelgeyi yayımladı. Bakan Mehmet Şimşek’in imzasını taşıyan duyuruyla birlikte, 2025 Temmuz dönemi itibarıyla uygulanacak kıdem tazminatı tavanı, memur maaş katsayıları ve bedelli askerlik ücretleri netlik kazandı.

Ekonomist Vahap Munyar: Piyasa genelinde 350 baz puanlık indirim beklentisi kabul gördü

Haziran ayı enflasyonunun piyasa beklentilerinin altında kaldığını dile getiren Munyar, halkın da bunu hissetmesi gerektiğini belirtti

Ticaret Bakanlığı duyurdu! 6 ayda 1,5 milyar lira ceza

Ticaret Bakanlığı, yılın ilk 6 ayında 287 bin 752 firma ve 18 milyon 73 bin 112 ürün denetlendiğini, aykırılık tespit edilen 49 bin 791 firmaya 1,5 milyar TL idari para cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Ticaret …