Ancak bu olay, buluşmadan ziyade, merhum çiftin hayatta kalan tek çocuğu Margherita’nın, babasının milyarlarca euroluk mirası konusunda oğlu John Elkann ile çatışması nedeniyle aileyi bölen kavganın son parlama noktası oldu. Birkaç akrabaya göre o zamandan beri birbirlerini görmediler.
Geçen ay, yetkililerin aile şirketinin başkanı ve otomobil üreticisi Stellantis’in başkanı Elkann’ın, annesinin İtalyan vergisinden kaçmasına yardım ettiği yönündeki şikâyeti üzerine ev ve ofislerine baskın yapılmasıyla ayrılık yeniden gündeme geldi.
Baskınlardan sonra Elkann’ın avukatları, “Margherita Agnelli, en büyük üç çocuğuna ve ebeveynlerine 20 yılı aşkın süredir mahkemelerde zulmediyor” dedi.
GİANNİ AGNELLI’NİN MİRASI ÜZERİNE KAVGA
20 yıldır süren anlaşmazlık, Margherita’yı en büyük üç çocuğuyla kavgaya sürükledi. 68 yaşındaki adam, ikinci eşinden olan beş çocuğu için peşinde olduğunu söylüyor.
Monet ve Picasso’nun sanat eserleri ve büyükbabasının yirmi yılı aşkın bir süredir ölümünden bu yana Elkann yönetimindeki varlıklarının değeri yüzde 2.700 artarak 33 milyar euroya ulaştı.
Listede yer alan Exor holdinginin nihai ana ortağı olan Dicembre’deki hisseler de dahil olmak üzere milyarlarca avroluk varlık çekişme ise devam ediyor.
Exor, dünyanın en büyüklerinden biri haline gelen ve şu anda küresel otomobil grubu Stellantis’in bir parçası olan otomobil üreticisi Gianni Agnelli’nin Fiat’ın yanı sıra, lüks otomobil üreticisi Ferrari ve Juventus Futbol Kulübü’nden Hollandalı tıbbi ekipman üreticisi Philips’e kadar birçok işletmede önemli hisselere sahip.
Roma’daki Luiss Üniversitesi’nde özel hukuk profesörü Mauro Orlandi, “Eğer Margherita iddialarından galip çıkarsa, Dicembre’nin mülkiyet hisseleri yeniden dağıtılacak ve Elkann çoğunluğu kaybedecek,” dedi
Gianni Agnelli 2003 yılında öldüğünde, eşi ve kızı, Dicembre’nin yüzde 37,5 hissesinin yanı sıra İtalya’da ve yurt dışında sanattan gayrimenkule kadar yüz milyonlarca euro değerindeki varlıkları miras aldı.
Ertesi yıl, borç yüklü Fiat’ın hayatta kalması şüpheli hale geldiğinde, Margherita aile şirketinden ayrılmak istediğine karar verdi ve Dicembre’deki hisselerini annesine devretmesi ve mülkü üzerindeki tüm haklarından feragat etmesi karşılığında 1,2 milyar Euro’luk bir ödeme yapmayı kabul etti.
Marella ve Margherita o dönemde İsviçre’de yaşadığı için İsviçre yasalarına göre yapılan bu anlaşmanın ardından büyükanne, Dicembre’nin bir kısmını Elkann’ın artık yüzde 20’şer hisseye sahip olan küçük kardeşleri Lapo ve Ginevra’ya, diğer geri kalanını da Elkann’a sattı.
Ancak anlaşmadan kısa bir süre sonra Margherita’nın fikri değişti.
Bunun nedeninin, babasının mirasının yurt dışında saklanan yüz milyonlarca euroyu içerdiğini keşfetmesi ve bunun bir payına sahip olduğunu iddia etmesiydi.
2010 yılında, 2004 anlaşmasına karşı yasal itirazı kaybetti ancak bu, ailedeki kavganın büyümesini engellemedi.
Anlaşma uyarınca Margherita da annesine yıllık maaş ödemek zorunda kaldı. Şimdi, annesinin 2018 veya 2019’da bu gelir vergisi üzerinden gelir vergisi ödemediğini iddia ediyor ve İtalya yasalarına göre bunu yapması gerektiğini savunuyor ve Marella’nın hayatının son yıllarında zamanının çoğunu öyle geçirdiği konusunda ısrar ediyor.
Margherita’nın bir sözcüsü Financial Times’a, her zaman ikinci kocası Serge de Pahlen’den olan beş çocuğunun çıkarlarını savunmaya çalıştığını ve “Dicembre’nin yalnızca yüzde 25’ini John Elkann’a bağışladığı için babasının iradesine saygı duyduğunu” söyledi.
SATICININ PİŞMANLIĞI MI?
Elkann’ın avukatları, Margherita’nın 2004 yılında “ailesinin ve oğlunun ticari çıkarlarının belirsiz olduğu bir dönemde” nakit para çektiğini ve daha sonra Fiat’tan ayrılmasının ardından ailenin ek servetinden kâr elde etme umuduyla fikrini değiştirdiğini söylüyor.
Margherita’nın avukatları, Marella’nın 2015 yılında İsviçre’de açtığı ve ertesi yıl 2004’teki miras anlaşmasının geçerliliğini doğrulamak için John tarafından devralınan devam eden bir davaya atıfta bulunarak, Margherita’nın en büyük üç çocuğu tarafından “kışkırtıldığını” söyleyerek bunu reddediyor. Lapo ve Ginevra Elkann, büyükannelerinin ölümünün ardından davaya katıldı. İsviçre’de Marella’nın mülküyle ilgili başka davalar da devam ediyor.
Avukat, “Elkann’ların, büyükannelerinin vasiyeti yayınlanmadan önce [İsviçre’de] annelerine karşı dava başlattıkları bir gerçektir” dedi.
Margherita’nın kuzeni Lupo Rattazzi, Margherita’nın davranışında “satıcının pişmanlığının” olduğuna inandığını söyledi.
FT’nin haberine göre, Lupo Rattazzi, 2003 yılında çöken İtalyan gıda grubuna atıfta bulunarak, “Fiat’ın sonunun Parmalat gibi olacağını söylediğini hatırlıyorum.” sattıktan sonra anlaşmadan caymazdı.” dedi.
ZENGİN ÖDÜLLER
John Elkann artık Exor’u kontrol eden Dicembre’nin yüzde 60’ına sahip. Stellantis’in en büyük hissedarı olan Exor, otomobil üreticisi grubunun geçen ay 18,6 milyar Euro’luk rekor yıllık kar açıklamasının ardından yaklaşık 700 milyon Euro temettü elde etmeye hazırlanıyor.
Eski adıyla IFIL olarak bilinen Exor’un sahip olduğu varlıklar, Elkann’ın büyükbabası öldüğünde yaklaşık 1,2 milyar Euro’dan yaklaşık 33 milyar Euro’ya yükseldi.
Aile üyeleri, Ginevra Elkann’ın büyükannesi, annesi ve erkek kardeşleri arasında muhatap olarak hareket etmesiyle farklılıkların çözülebileceğini umuyorlardı. Ancak bazı konuklara göre, Margherita ve John’un bir kez daha kavga ettiği Marella’nın cenaze töreninde bu umutlar ortadan kalktı.
Şu anda önemli bir tartışma noktası, Marella’nın son yıllarında nerede yaşadığıdır. Margherita’nın hukuk ekibi, Margherita’nın İtalya’da ikamet ettiğini, dolayısıyla vasiyetinin İtalyan yasalarına göre düzenlenmesi gerektiğini, bu yasaya göre çocukların her zaman ebeveynlerinin mirasının bir kısmına hak sahibi olduğunu savundu.
Üç Elkann kardeşin avukatları, mahkemede Margherita’nın 2004 yılındaki anlaşmayı imzalayarak daha fazla miras talebinden vazgeçtiğini savundu.
Elkann’ların bir sözcüsü Financial Times’a şöyle konuştu: “2004 yılında Bayan de Pahlen, Dicembre’deki hisselerini özgürce satmaya karar verdi; bu artık geri alınamayacak bir işlem.“
Ancak Margherita’nın avukatları aynı fikirde değil. İtalya ve İsviçre’deki davalarda, annesinin 2011’de İsviçre’de düzenlenen ve 2004’teki anlaşmaya göre kendisinin hariç tutulduğu vasiyetnamenin geçerliliğine itiraz ediyor.
Büyükannelerinin vasiyetine itiraz eden davalarda annelerine katıldı. Dört yıldır devam eden bir davada Margherita, İsviçre’nin annesinin mirası üzerinde yargı yetkisine sahip olup olmayacağına da itiraz ediyor.
Bazı bağımsız hukuk uzmanına göre, bu ayki baskınları tetikleyen vergi kaçakçılığı şikayeti başarılı olursa ve savcılar, Marella’nın ölmeden önce iddia ettiği gibi İsviçre’de değil de İtalya’da yaşadığı sonucuna varırsa, bu, Margherita’nın hukuk ekibinin İtalyan yasalarının geçerli olması gerektiğini savunmasına yardımcı olabilir.
Ancak Elkann’ların sözcüsü, “Bayan de Pahlen’in manevralarıyla Dicembre’nin kontrolünün ve mülkiyetinin değiştirilebileceği bir senaryonun olmadığını” söyledi.
patronlardunyasi.com