Nöroloji doktoru uyardı: Demans erken yaşta da görülebilir

Demans Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Beyindeki hücre ölümüyle ilerleyen demans, hafıza kaybıyla sınırlı kalmayıp kişilik, duygular ve davranışları da etkileyebilir. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, demansın sadece yaşlıları değil gençleri de etkileyebileceğini vurguluyor. Bilişsel işlevlerde bozulmalar görülebileceğini belirten Kenangil, demansın sadece hafıza kaybı olmadığını, planlama, yargılama ve soyut düşünme gibi işlevleri de etkileyebileceğini ifade ediyor.

Genç Yaşlarda da Görülebilir

Prof. Dr. Kenangil, demansın ileri yaşlarda değil genç yaşlarda da ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Kalıtsal nörodejeneratif demans vakalarında ailede birden fazla bireyde görülmesi durumunda hastalığın erken yaşlarda başlayabileceğini açıklıyor. Hastalığın orta ve ileri evrelerinde psikiyatrik bulguların sorun oluşturabileceğini de ekliyor.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil

Yaşam Kalitesi Artırılabilir

Alzheimer hastalığının demans vakalarının yüzde 70’ini oluşturduğunu belirten Kenangil, damar tıkanıklıkları ve bazı maddelerin birikmesinin de demansa yol açabileceğini ifade ediyor. Mevcut tedavilerle hastalığın tamamen ortadan kaldırılamasa da hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Fizik tedavi, beslenme düzeni, uyku düzeni ve davranış bozukluklarına yönelik tedavilerle sürecin yönetilebileceğinin altını çiziyor.

Önlemleri Sıraladı

Gelecekte demans hastalarının sayısının artacağını belirten Kenangil, hastalıktan korunmak için alınabilecek önlemleri sıralıyor. Kalp-damar hastalıklarının erken tedavi edilmesi, şeker hastalığının kontrol altına alınması, sosyal yaşamdan kopulmamanın ve aktif bir yaşam sürdürmenin önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının edinilmesi ile işitme ve görme problemlerinin erken dönemde tedavi edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

Yaz aylarında göz hastalıklarının arttığını belirten uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu. 

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.

Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?

Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı obezite taramasının, kilo verdirici pahalı iğnelerin piyasaya sürülmesiyle aynı döneme denk gelmesi “Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?” sorularına neden oldu.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.