Şifrelerinizi hemen kontrol edin: Hackerlar dakikalar içinde kırıyor

Kaspersky’den Parola Güvenliği Değerlendirmesi ve Öneriler

Kaspersky, Dünya Parola Günü kapsamında şifre güvenliğine yönelik önemli değerlendirmelerde bulunarak parola yönetimi önerilerini paylaştı.

Şirketin açıklamasına göre, çevrim içi hizmetler ve uygulamalar genellikle kullanıcıları aynı şifreleri tekrar kullanmaya yönlendiriyor. Bu durum, siber suçluların bir platformdaki şifreyi ele geçirdiğinde diğer platformlara da kolaylıkla erişim sağlayabilmesine neden olabiliyor.

Kullanıcıların basit kelimeler, isimler ve sayı kombinasyonlarından oluşan öngörülebilir şifreler kullanması ise kötü parola yönetimini daha tehlikeli hale getiriyor. Bu yüzden, kullanıcılar büyük dil modellerine (LLM) güvenerek ChatGPT, Llama veya DeepSeek gibi araçlarla parola oluşturmayı tercih edebiliyor.

PAROLALARIN GÜVENLİĞİ 1 SAATTE KIRILIYOR

Ancak, yapay zeka tarafından oluşturulan şifreler her zaman güvenli olmayabiliyor. 2024’te geliştirilen bir makine öğrenimi algoritması, modern grafik işlemcilerle yapılan testlerde, parolaların yaklaşık yüzde 60’ının bir saat içinde kırılabildiğini gösterdi. DeepSeek tarafından oluşturulan şifrelerin yüzde 88’i, Llama’nınkilerin yüzde 87’si ve ChatGPT’nin ürettiklerinin yüzde 33’ü bu testte yetersiz kaldı.

Bu nedenle, Kaspersky kullanıcıların LLM’lere değil parola yönetim yazılımlarına güvenmelerini öneriyor. Kaspersky Password Manager gibi çözümler, kriptografik olarak güvenli jeneratörlerle benzersiz şifreler oluşturuyor ve tüm kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklıyor. Bu yazılımlar ayrıca otomatik doldurma, cihazlar arası senkronizasyon ve veri ihlali izleme gibi ek güvenlik özellikleri sunuyor.

İYİ BİR PAROLA NASIL OLUŞTURULUR?

Kaspersky Veri Bilimi Ekip Lideri Alexey Antonov’un açıklamasına göre, güvenli bir parola en az 12 karakterden oluşmalı ve büyük/küçük harfler, rakamlar ve semboller içermelidir. Ancak algoritmalar genellikle parolaya özel karakterlerin eklenmesini ihmal edebiliyor. ChatGPT için oluşturulan parolaların yüzde 26’sı, Llama için yüzde 32’si ve DeepSeek için yüzde 29’u bu kriteri karşılamıyordu. Ayrıca, DeepSeek ve Llama bazen 12 karakterden daha kısa şifreler üretebiliyor.

Related Posts

Başlıksı1000 yıldır kayıp olan Babil ilahisi yapay zekâyla çözüldü

Uzmanlardan oluşan uluslararası bir ekip, yaklaşık 1000 yıldır kayıp olan Mezopotamya dönemine ait gizemli bir ilahiyi çözdü. Kil tabletlere yazılmış olan “Babil İlahisi”, antik Babil kentinin ihtişamını gözler önüne seriyor ve kent sakinlerinin günlük yaşamına dair yeni bilgiler sunuyor. Keşfin ayrıntıları, Iraq dergisinde yayımlandı.

Yeni teori: Zaman üç boyutlu ve uzay yan etki

Bir bilim insanı, zamanın üç boyutlu olduğunu ve uzayın da bu yapının bir yan ürünü olduğunu öne sürdü. Bilimsel çevrelerde tartışma yaratan teori, evrenin doğasına dair radikal bir bakış sunuyor.

Tarihi değiştirebilecek keşif! Alkolle kaplı yıldız sistemi…

Dünyadan yaklaşık 330 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde alkol izlerine rastlandı. Methanol (metil alkol) ve nadir izotoplarının tespit edilmesi, Dünya’daki yaşamın yapı taşlarının nasıl oluştuğuna dair yeni ipuçları sunabilir.

Fuji X-E5’in çıkış tarihi açıklandı

Fujifilm, retro görünümlü aynasız serisine yeni bir halka daha ekledi: X-E5. Ağustos 2025’te piyasaya çıkacak olan bu model, sadeleşmiş tasarımı ve geliştirilmiş özellikleriyle hem amatörlere hem de profesyonellere hitap ediyor. X-E5’te yer alan 40 …

WhatsApp’a uzun mesajları yapay zeka ile özetleme geliyor

Meta, WhatsApp’ta uzun mesajların daha kolay okunmasını sağlayacak bir özetleme özelliğini test ediyor.

Japon devi müşterilerinin siparişlerini bir bir iptal etti: Kafa karıştıran bir hamle

Teknoloji dünyasında her yeni lansman heyecan yaratırken, bazıları ardından soru işaretleri de bırakıyor. Sony’nin yeni amiral gemisi Xperia 1 VII modeli, donanımı ve sunduğu kampanyalarla ilk başta alkış toplasa da, şimdi kullanıcılar arasında hayal kırıklığına yol açan bir gelişmeyle gündemde.