Türkiye’nin ham çelik üretimi ilk çeyrekte azaldı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyu ile paylaştı. Türkiye’nin ham çelik üretimi mart ayında bir önceki yıla göre %2,8 azalarak 3,1 milyon tona geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise üretim %3,4 düşüşle 9,3 milyon ton olarak kaydedildi.

March’ta nihai mamul tüketimi bir önceki yıla göre %23,2 azalışla 2,6 milyon tona, yılın ilk çeyreğinde ise %7,3 düşüşle 9,1 milyon ton seviyesine düştü.

ÇELİK ÜRÜNLERİ İHRACATI YÜKSELDİ

Çelik ürünleri ihracatı mart ayında miktar olarak %31,3 artarak 1,5 milyon ton, değer olarak ise %18,6 artışla 1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

2024’ün aynı dönemine göre ihracat, ocak-mart döneminde miktar bazında %18,5 artarak 3,8 milyon ton, değer bazında ise %8,4 artışla 2,6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Çelik ürünleri ithalatı ise mart ayında önceki yılın aynı dönemine göre %23,6 azalarak 1,2 milyon tona, değer açısından ise %24,5 düşüşle 885,5 milyon dolara geriledi.

Ocak-mart döneminde ise ithalat miktar bazında önceki yılın aynı dönemine göre %4,6 artarak 4,2 milyon tona yükseldi. Değer bazında ise ithalat %4,2 azalarak 3 milyar dolar seviyesine geriledi.

Geçen yılın ilk çeyreğinde %74,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ilk çeyreğinde %84,6 seviyesine yükseldi.

ÜRETİMDE TÜRKİYE 7. SIRADA

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, hurda kısıtlamalarının küresel bir eğilim haline gelmesi ve AB Çelik ve Metal Eylem Planı’na hurda kısıtlamalarının dahil edilmesi gibi gelişmelere dikkat çekti.

Yayan, ABD’nin son tarife düzenlemelerini hatırlatarak, sektörün rotasını Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerine çevirdiğini belirtti.

Gelecekte artacak olan hurda talebine vurgu yapan Yayan, “Türkiye, dünyada 7’nci sırada yer alarak 9,3 milyon ton üretim gerçekleştirdi. Dekorbanizasyon çalışmalarıyla birlikte, 2030’a kadar hurda talebinin %20 artacağı bekleniyor. Hurda ihtiyacımızın karşılanması ve yurt içi hurda üretiminin artırılması için alternatif pazarlara ve girdilere odaklanmalıyız.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Euro Bölgesi’nde enflasyon nisanda değişmedi – 2 Mayıs 2025

Euro Bölgesi’nde nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre, Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon nisan ayında yüzde 2,2 seviyesinde sabit kaldı.

İstanbul’da Nisan ayında en çok limon pahalandı

İstanbul’da Nisan ayında limon yüzde 43,97 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Patlıcan ise yüzde 41,15 gerileme göstererek fiyatı en fazla azalan ürün oldu.

İşçileri taşeronun insafına terk etti

Limak Holding, Merkez Bankası şantiyesindeki işçileri taşeronun insafına bıraktı. İşçiler klima talebi için de hijyen sorunu için de hatta maaşlarını alabilmek için de eyleme çıkmak zorunda.

Resmi Gazete’de yayımlandı: KDV’den 2028’e kadar muaf tutulacaklar

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre devlet tahvili, hazine bonosu ve kira sertifikaları gibi Hazine tarafından çıkarılan yatırım araçlarından elde edilen gelirler için uygulanan ve yüzde sıfır olan vergi oranı 31 Temmuz 2025’e kadar uzatıldı. Ayrıca, imalat sanayi ve turizm sektörüne yatırım teşvik belgesi ile yatırım yapan firmaların inşaat işlerine ilişkin mal ve hizmet alımları 2028 sonuna kadar KDV’den muaf olacak.

Koç Holding’den milyarlık zarar

Koç Holding, dün akşam duyurduğu 2025 yılı ilk çeyrek bilançosunda 1 milyar 415 milyon TL zarar açıkladı.

Microsoft ve Meta’nın geliri beklentileri aştı

ABD’li teknoloji şirketlerinden Microsoft ve Meta’nın geliri ocak-mart döneminde piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir