Yeni Android 16 ile dolandırıcılara geçit yok

Google’ın Yeni Güvenlik Önlemleri Kullanıcıları Koruyacak

Google, 13 Mayıs’ta yayınladığı blog yazısında detaylarıyla anlattığı yeni güvenlik önlemleriyle, özellikle sosyal mühendislik tabanlı dolandırıcılıklara karşı önlem alıyor. Bilgisayar korsanlığı becerileriyle değil, kullanıcıları kandırarak bilgi çalmaya çalışan dolandırıcılara karşı güçlü bir koruma sağlanıyor.

Telefon Görüşmelerinde Güvenlik Sistemi Devrede

Vice haberine göre, Android 16 ile gelen önemli yeniliklerden biri, telefon görüşmeleri sırasında aktif hale gelen yeni koruma sistemi. Bu sistem, rehberinizde kayıtlı olmayan biriyle konuşurken şu riskli işlemleri yapmanızı engelliyor:

  • Yeni indirilen kötü amaçlı bir uygulamaya “erişilebilirlik izni” verme – bu izinle uygulama cihazın neredeyse tamamını kontrol edebilir.
  • Android’in yerleşik güvenlik sistemi Google Play Protect’i devre dışı bırakma.
  • Tarayıcı ya da mesaj uygulaması gibi kaynaklardan ilk defa manuel olarak bir uygulama yükleme – bu tarz uygulamalar genellikle Google tarafından denetlenmez.

Bu özellik, dolandırıcıların sizi arayıp telefon görüşmesi sırasında manipülatif işlemler yapmaya çalıştığı durumlarda devreye girerek sizi potansiyel tuzaklardan koruyor.

Mesajlardaki Dolandırıcılıklar İçin Yapay Zekâ Destekli Güvenlik

Google, Android Mesajlar uygulamasına 4 Mart 2025’te eklediği yapay zekâ destekli “Dolandırıcılık Tespiti” özelliğiyle, kargo teslimatı ve iş ilanıyla ilgili sahtekârlıkların yanı sıra çeşitli mesaj tabanlı dolandırıcılıklara karşı koruma sağlıyor:

  • Otoyol veya diğer hizmetler için sahte fatura talepleri.
  • Kripto para dolandırıcılıkları.
  • Banka ve finans kuruluşlarını taklit eden mesajlar.
  • Hediye çeki ve sahte ödül mesajları.
  • Sahte teknik destek çağrıları.

Yapay Zekâ Gerçekten İşe Yarıyor

Google’ın bu adımı, yapay zekânın kullanıcı güvenliği gibi önemli bir alanda rol alması açısından büyük bir gelişme. Artık sadece e-postaları yazdırmak veya alışveriş açıklamaları oluşturmakla kalmayıp, dolandırıcıların kişisel bilgilerimizi çalmaya çalıştığı durumlarda da devreye girerek bizi koruması birçok kullanıcı için büyük bir güvence sağlayacaktır.

Related Posts

Engeller aşıldı… Yapay zekaya ‘ışık hızı’

Elektronik mikroçipler, modern dünyanın temel taşları arasında yer alıyor. Bilgisayarlardan telefonlara, araçlardan ev aletlerine kadar neredeyse her alanda bu çipler kullanılıyor. Ancak üretim maliyetlerinin artması, teknik karmaşıklıklar ve fizik yasalarının dayattığı sınırlar, bu teknolojinin gelişimini zorlaştırmaya başladı.

Siirt’te olaylı maç: Futbolculardan sonra taraftarlar da dahil oldu

Gelecek Siirt 56 Spor ile Kurtalanspor arasında Siirt Atatürk Stadyumu’nda oynanan Bölgesel Amatör Lig Play-off maçında olaylar çıktı.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.