Nöroloji doktoru uyardı: Demans erken yaşta da görülebilir

Demans Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Beyindeki hücre ölümüyle ilerleyen demans, hafıza kaybıyla sınırlı kalmayıp kişilik, duygular ve davranışları da etkileyebilir. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, demansın sadece yaşlıları değil gençleri de etkileyebileceğini vurguluyor. Bilişsel işlevlerde bozulmalar görülebileceğini belirten Kenangil, demansın sadece hafıza kaybı olmadığını, planlama, yargılama ve soyut düşünme gibi işlevleri de etkileyebileceğini ifade ediyor.

Genç Yaşlarda da Görülebilir

Prof. Dr. Kenangil, demansın ileri yaşlarda değil genç yaşlarda da ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Kalıtsal nörodejeneratif demans vakalarında ailede birden fazla bireyde görülmesi durumunda hastalığın erken yaşlarda başlayabileceğini açıklıyor. Hastalığın orta ve ileri evrelerinde psikiyatrik bulguların sorun oluşturabileceğini de ekliyor.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil

Yaşam Kalitesi Artırılabilir

Alzheimer hastalığının demans vakalarının yüzde 70’ini oluşturduğunu belirten Kenangil, damar tıkanıklıkları ve bazı maddelerin birikmesinin de demansa yol açabileceğini ifade ediyor. Mevcut tedavilerle hastalığın tamamen ortadan kaldırılamasa da hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Fizik tedavi, beslenme düzeni, uyku düzeni ve davranış bozukluklarına yönelik tedavilerle sürecin yönetilebileceğinin altını çiziyor.

Önlemleri Sıraladı

Gelecekte demans hastalarının sayısının artacağını belirten Kenangil, hastalıktan korunmak için alınabilecek önlemleri sıralıyor. Kalp-damar hastalıklarının erken tedavi edilmesi, şeker hastalığının kontrol altına alınması, sosyal yaşamdan kopulmamanın ve aktif bir yaşam sürdürmenin önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının edinilmesi ile işitme ve görme problemlerinin erken dönemde tedavi edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Diş beyazlatma işlemi kimlere, nasıl yapılmalı? Uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan Diş Hekimi Jale Demir, diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Doğru şekilde diş beyazlatma işlemi nasıl yapılmalı? Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi, acıtır mı? Kimlere diş beyazlatma yapılabilir? İşte uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar.

Sessiz tehlike: Kalbiniz hiç uyarı vermeden durabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, ani kalp ölümünün her yaşta meydana gelebileceğine dikkat çekti. Hiçbir belirti vermeyebilen bu duruma karşı koroner tomografik anjiyografi öneriliyor.

Kefir, keten tohumu, ananasta ölçü şart! Fazlası değil, doğrusu yağ yakıcı

Kilo vermek isteyenlerin en sık yaptığı hatanın yalnızca tartıdaki rakama odaklanmak olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, yaza fit ama sağlıklı girmek isteyenler için beslenme önerilerinde bulundu.

Amatör Balıkçı Olta İğnesiyle Hastanelik Oldu

MERSİN’in Silifke ilçesinde eline olta iğnesi batan amatör balıkçı hastanelik oldu. Silifke ilçesinde amatör balıkçılık yapan Hüseyin Yılmaz, avı sırasında eline olta iğnesi battı. Yılmaz, kendi çabalarıyla iğneyi çıkarmaya çalıştı ancak başarılı …

Trabzonspor’un Folcarelli’sinin Sağlık Durumu Açıklandı

Trabzonspor, Fransız futbolcu Tim Jabol Folcarelli’nin sağ bacak üst arka kasında yaralanma tespit edildiğini açıkladı. Trabzonspor, Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında deplasmanda Adana Demirspor ile oynanan mücadele sakatlanarak oyundan çıkan …

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü’nden Odyolog Arş. Gör. Busemnaz Avşar Aksu, 24 Nisan Uluslararası Gürültü Farkındalığı Günü dolayısıyla modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen gürültünün bireyler üzerindeki etkilerini ele aldı.