Yeni bir araştırmaya göre ChatGPT yalnızlığı artırabilir

ChatGPT ile Etkileşim, Yalnızlık Hissine Yol Açabilir

OpenAI ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ortaklığında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi sohbet robotlarıyla aktif etkileşimde bulunmak, yalnızlık hissinin artmasına ve sosyalleşmenin azalmasına sebep olabilir.

Araştırmanın bir parçası olarak, yaklaşık bin katılımcı, ChatGPT ile günde en az beş dakika yazılı veya sesli etkileşimde bulundu. Elde edilen sonuçlar, duygusal olarak bağlı olan ve sohbet robotuna güvenen katılımcıların, ChatGPT’ye karşı artan yalnızlık ve bağımlılık hislerini daha sık bildirdiğini gösterdi.

Araştırma ayrıca, kullanıcıların sadece küçük bir bölümünün chatbotu duygusal iletişim için kullandığını ortaya koydu.

OpenAI, daha önce ABD’ye Çin’in DeepSeek şirketi tarafından yapay zeka modellerinin kullanımının yasaklanması çağrısında bulunmuştu. Ayrıca şirket, sanatsal düzyazı oluşturmak için bir sinir ağı tanıttı ve ChatGPT’ye Sora video oluşturucuyu eklemeyi planlıyor.

Related Posts

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Araştırma kanıtladı: İnsanlar gözleriyle gerçekten iletişim kurabiliyor

Yeni bir araştırma, insanların yalnızca göz hareketleriyle bile anlamlı bir iletişim kurabildiğini ortaya koydu. Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Jelena Ristic ve ekibi tarafından yürütülen çalışmaya göre, gözlerin niyet taşıyıp taşımadığı, izleyen kişiler tarafından bilinçsizce algılanabiliyor.

Otomotiv endüstrisi geçen ay 3,1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı

Türkiye otomotiv endüstrisi, nisan ayında 3 milyar 146 milyon dolarlık ihracata imza attı.